Tarta z malinami, masłem migdałowym i tymiankiem

tarta z malinami

Parę dni temu uświadomiłam sobie, że jeszcze w tym roku nie jadłam malin!! Nie wiem jak do tego doszło, więc następnego dnia po 7 rano pojechałam na targ po kilka opakowań pysznych owoców. A skoro już miałam te rewelacyjne malinki, chciałam, żeby skończyły w jakimś pysznych cieście. I tak oto padło na tartę wg Rachel Khoo z jej najnowszej książki. (Przy okazji chciałam wypróbować formę, którą dopiero co kupiłam w Bolesławcu).

Muszę powiedzieć, że po raz pierwszy przygotowałam tak eleganckie ciasto! A wszystko dzięki pięknej formie;p

A i owszem, ciasto wyglądało rewelacyjnie, jeszcze lepiej smakowało, ale problem był w momencie krojenia i nakładania go na talerz… . Wszystko się kruszyło… Moja rada jest więc taka:  tartę upieczcie w formie z wyjmowanym dnem, na papierze do pieczenia:-) Będzie bardziej praktycznie… .

Składniki na ciasto:

  • 90g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 180g mąki plus ciut do podsypania stolnicy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki lodowatej wody

Składniki na nadzienie:

  • 200g zmielonych migdałów
  • 200g cukru
  • 200g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 300g malin
  • listki tymianku

Na początku robimy ciasto. I powiem szczerze, do tej pory wydawało mi się, że kruche ciasto robi się wyłącznie z zimnego masła, no ale z Rachel Khoo kłócić się nie będę:-) Masło trzeba utrzeć z cukrem i solą, do momentu aż będzie gładkie i kremowe. Dodać do niego kolejno: żółtka, wodę oraz mąkę. Wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Rachel coś tam wspominała, żeby schować je na noc, ale ja wytrzymałam jakieś dwie godziny;p 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Żeby przygotować krem, migdały trzeba utrzeć porządnie z cukrem i masłem, a następnie zmiksować na gładko z jajami (I tu od razu dodam, że swoją tartę robiłam w formie o średnicy 23 cm, a tego farszu wyszło mi ciut za dużo… ).

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć je widelcem, położyć kawałek papieru do pieczenia, wsypać groch lub fasolę (ma to na celu obciążenie ciasta) i sam spód zapiekać ok 10 minut. Pozbyć się grochu i fasoli i piec kolejne 5 minut.

Na gotowe ciasto nałożyć krem migdałowy i udekorować malinami i tymiankiem.

Ciasto piec około 40-50 minut.

Kasia

tarta z malinami 2