Sałatka z prosciutto i melona

Sałatka z prosciutto i melona

Książkę ‚Jamie Oliver 30 minut w kuchni’ dostałam od Tomka z okazji rozpoczętych wakacji. A było to mniej więcej tak:

T:’jadę dzisiaj do Empiku’

K:’oooo to kup mi coś ładnego’

T:’?’

K:’… książkę kucharską…:-)’

Warunkiem otrzymania tej książki było zrobienie potrawy, którą Tomi sobie zażyczył. Póki co chyba zapomniał o tym, ale nie ma się co dziwić, bo zrobiłam już niej kilka innych apetycznych rzeczy. Oto pierwsza z nich: sałatka z prosciutto i melona przygotowana na spotkanie z Anią i Jankiem. Przepis odrobinę zmieniłam, bo pozbyłam się octu balsamicznego, a osłodziłam ją odrobiną miodu. Wyszło pysznie!

Składniki:

  • liście z pęczka bazylii
  • połowa cytryny
  • kilkanaście plasterków prosciutto
  • 1 melon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina miodu
  • szczypta soli

Liście bazylii umyj i włóż do moździerza. Dodaj szczyptę soli i utrzyj na pastę. Dodaj oliwę, sok z cytryny i miód. Ponownie utrzyj.

Plasterki szynki pokrój wzdłuż na długie paski. Za pomocą łyżki do melona wykrój zgrabne paski. ewentualny sok z melona dodaj do sosu.

Szynkę i melona ułóż na talerzu i skrop sosem bazyliowym.

Ozdób świeżymi listkami bazylii.