Pieczone pomidorki z tymiankiem

pomidory

Pomidorki podane w ten sposób mogą być fajnym dodatkiem do włoskiej kolacji. Pomysł na ich podanie podpatrzyłam na warsztatach kulinarnych u Patryka Dziamskiego, ale zamiast smażenia ich na patelni, wrzuciłam je do piekarnika (tak było po prostu wygodniej:-)

Składniki:

  • kolorowe pomidorki koktajlowe
  • miękkie masło
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz

Formę, w której będziecie piec pomidory wysmarujcie dość grubą warstwą masła. Na masło wrzućcie gałązki tymianku. Pomidory przekrójcie na pół i pestkami do dołu połóżcie na maśle. Formę z pomidorami włóżcie do lodówki na 30- 45 minut.

Piekarnik rozgrzejcie do 190 stopni.

Pomidorki odwróćcie i zapiekajcie do zrumienienia- jakoś tak około 20 minut (zależy jak bardzo chcecie je mieć upieczone).

Gotowe posólcie i popieprzcie. Udekorujcie świeżym tymiankiem.

Kasia