Sernik z dżemem jagodowym

sernik z dżemem jagodowym (3)

Poznałam Tomka w styczniu 2006 roku.

‚Zostaliśmy parą’  3 miesiące później, w dzień moich urodzin- tj. 25 kwietnia.

Tomi oświadczył mi się rok później, trzeciego maja.

Ślub wzięliśmy 18 lipca 2009.

(no, w końcu będę miała gdzieś te daty pozapisywane;p)

wesele

fot. M. Wachsman

Dzisiaj mija czwarta rocznica naszego ślubu. Owocowa lub kwiatowa. Zwał jak zwał.

Grunt, że dalej się lubimy i tolerujemy:-)

A o to chyba chodzi przede wszystkim!!

Dobra, dość tych czułości.

Przejdźmy do konkretów.

Ponoć wyszedł pyszny.

Ten sernik.

Nie wiem, bo zjadałam tylko mały kawałek. I już tłumaczę dlaczego. Parę dni temu wybraliśmy się do naszych znajomych. Okazało się, że czekała na nas ogromna uczta!! Były włoskie klimaty, z domieszką kuchni polskiej, ponieważ na główne danie jedliśmy cannelloni z mięsem z dzika. Kiedy byliśmy już mega szczęśliwi (czyt. najedzeni), na deser wjechało ciasto budyniowe z galaretką. I mój sernik. A że zaczęłam od budyniowego, na sernik po prostu nie było już miejsca… . A że kumpela poprosiła, żebym zostawiła im CAŁĄ tortownicę ciasta, nie miałam serca odmówić:-)

Przepis pochodzi z książki „Mamma Mia. Prawdziwa kuchnia włoska”. Nie było niestety podane jakiej formy trzeba użyć, więc sama wybrałam tą o średnicy 23cm. Użyłam też więcej ciastek, bo w przeciwnym wypadku spód wyglądał jak zupa i mi się to nie podobało. Piekłam go 90 minut, a nie 30… . (Na szczęście Domi mi doradziła, żebym go aż tyle w piekarniku trzymała:-)

Składniki:

  • 210g owsianych ciastek z czekoladą ( w przepisie było 180g)
  • 100g masła
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 250g ricotty
  • 250g mascarpone
  • 1 łyżka mąki
  • 120g cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • dżem jagodowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło rozpuść, a ciasteczka potraktuj blenderem. Masło wlej do ciasteczek i wymieszaj dokładnie. Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż nią masą ciasteczkową. Włóż formę do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Żółtka zmiksuj z cukrem, do momentu aż masa stanie się jasna, dodaj do tego ricottę, mascarpone, mąkę, cukier waniliowy i skórką z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj.

Białka ubij na sztywno i za pomocą łyżki połącz ją z masą serową.

Masę wlej do formy.

Ciasto piecz ok 90 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, udekoruj go dżemem jagodowym.

Kasia

sernik z dżemem jagodowym (2)

 

sernik z dżemem jagodowym (1)

sernik z dżemem jagodowym (4)