Letnie ciastka z truskawkami

ciastka francuskie z truskawkami (7)

Ciasto francuskie lubię w każdej postaci- i na słodko i na wytrawnie. Wykorzystuję go do produkcji zwykłych/niezwykłych ciastek, rolad, pizzy czy nawet lazanii (hm, czyżby kuchnia fusion?:-)

Tym razem padło na letnie ciastka z truskawkami.

Tuż przed wyjazdem do wsiowego domku zobaczyłam to zdjęcie, więc niewiele myśląc kupiłam 2 ciasta francuskie (jedno raczej by nie wystarczyło;-) i jak tylko mama na chwilę wyjechała, prędziutko je upiekłam. <Mamunia bowiem co jakiś czas delikatnie mi mówiła, że ‚za dużo w kuchni siedzę…’ oj tam oj tam mamuniu.>

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie (z lodówki, nie mrożone!)
  • ok.170g truskawek
  • 1 żółtko
  • brązowy cukier

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

Truskawki odszypułkować i pokroić na niewielkie kawałki.

Ciasto rozłożyć, przekroić wzdłuż na pół, a potem w poprzek na 7 pasków. Z jednego ciasta mamy otrzymać 14 w miarę równych kawałków.

Brzegi ‚górnych pasków’ posmarować za pomocą silikonowego pędzelka rozbełtanym żółtkiem, na środku każdego z nich sypnąć ciut brązowego cukru i położyć łyżeczkę/ dwie truskawek.

„Dolne paski’ naciąć nożykiem w czterech miejscach.

Na ‚górne paski’ położyć te ‚dolne’, ścisnąć ich brzegi widelcem.

Oprószyć je brązowym cukrem- lekko go przy tym docisnąć.

Ciasteczka piec przez ok. 15 minut na papierze do pieczenia. Gotowe, odstawić na kratkę do pieczenia i ostudzić.

To samo powtórzyć z drugim ciastem.

p.s. ciasto francuskie nie lubi ciepła, więc proponuję szybciutko się uwijać:-)

Moim zdaniem najlepsze są podane na zimno. Ciasteczka nie wychodzą jakieś hardkorowo-słodkie, są lekko kwaskowate.

Kasia

ciastka francuskie z truskawkami (9)

ciastka francuskie z truskawkami (6)

ciastka francuskie z truskawkami (11)