Risotto groszkowe

risotto (3)

Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie risotto, to nie lada wyczyn. Otóż nie! Wystarczy mieć odpowiedni ryż, dobre wino i trochę wolnego czasu, żeby danie wyszło rewelacyjne! Podstawą przygotowania takiego posiłku jest cierpliwość. Reszta powinna pójść z górki!

Przepis ten pochodzi od mojego Mistrza- J. Olivera z książki „Kulinarne wyprawy Jamiego„.

 

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w niewielką kostkę
  • 300g ryżu do risotto
  • 125ml białego wina
  • kawałek masła
  • garść świeżo startego parmezanu
  • szklanka mrożonego groszku
  • 100g miękkiego serka koziego (opcjonalnie)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Bulion postaw na ogniu tak, żeby był cały czas gorący (lecz nie ma wrzeć). W woku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę oraz seler. Podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zmiękną, wsyp ryż z odrobiną soli. Mieszaj przez około 2 minuty tak, aby ryż wchłonął wszystkie smaki. Wlej wino. I dalej mieszaj.

Kiedy wino się wchłonie, wlej 1 chochlę gorącego bulionu. Poczekaj, aż się wchłonie, regularnie mieszając. Tym sposobem dodaj litr bulionu. (Troszkę to potrwa, ale naprawdę warto). Ryż ma być ugotowany al dente. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Groszek zblanszuj i dodaj do risotto.

Wok zabierz z ognia i na chwilę odstaw pod przykryciem.

Dodaj do risotto masło, świeżo starty parmezan i pokruszony serek kozi.

Kasia

risotto (1)

risotto (4)

risotto (2)