Muszle z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta

muszle z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem fety (1)

Dzisiejszy obiad miał być szybki. Bardzo szybki. Makaron z czymś tam.

Zaraz po skończonym apelu z okazji rozpoczęcia roku szkolnego podrałowałam do Tesco na zakupy.  Zaczęłam od półki z makaronami.

Mmm… nadziewane muszle?! No dobra, w sumie mam jeszcze trochę wolnego czasu.

I tak oto powstał pyszny obiad dzięki Lubella Inspiracje!

Składniki:

  • opakowanie makaronu Conchiglioni Lubella Inspiracje
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 paczka mrożonego szpinaku (450g)
  • ser Favita (270g)
  • 5 dużych pomidorów
  • garść startego sera gouda
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 2 łyżki masła

I.

W woku rozgrzać masło, wrzucić zmiażdżone 3 ząbki czosnku oraz szpinak. Podsmażyć, posolić (nie za dużo) i popieprzyć. Wkruszyć ser feta. Wymieszać. Doprawić do smaku,

II.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek oraz pomidory. Chwilę podsmażyć.

III.

Makaron ugotować al dente, a następnie rozłożyć na talerzu, żeby lekko ostygł.

IV. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć sos pomidorowy. Nadzieniem szpinakowym nafaszerować muszelki, które należy ułożyć w foremce. Posypać je żółtym serem. Zapiekać przez 15-20 minut. Podawać na ciepło.

muszle z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem fety (2)