Sos pomidorowy do pizzy

sos pomidorowy do pizzy (1)

Daniem, które najczęściej gości w naszym domu jest pizza.

Pizzunia.

Za każdym razem robimy ją z innych składników, w zależności od tego, co akurat wpadnie nam w ręce. Tym razem padło na: jajka, kapary, ser brie, szynkę, kukurydzę i żółty ser. No i pomidory.

Na naszej pizzy lądują od czasu do czasu zwykłe pomidory z puszki, sos z kartonika (z samych naturalnych dodatków), a czasami robimy po prostu najzwyklejszy pod słońcem domowy sos pomidorowy. Można przygotować go w wersji łagodnej lub ostrzejszej. Pizza z takim sosem wychodzi zawsze obłędnie pyszna!!

Składniki:

  • 5 pachnących pomidorów
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia i oregano (po 1 łyżeczce)
  • szczypta suszonego chili
  • łyżeczka cukru
  • oliwa
  • sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pozbyć się zgrubiałych części. Pomidory zmiksować w malakserze i przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

Szalotkę drobno poszatkować, a czosnek przecisnąć przez praskę.

Na rozgrzanej patelni dodać trochę oliwy i gdy się rozgrzeje, wrzucić szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażyć i wlać sos. Dodać zioła, chili, cukier, sól i pieprz. Sos dusić na niewielkim ogniu do zredukowania się. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji, doprawić do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Kasia i Tomek