Smażone pierogi z kurczakiem, dynią i papryką


Smażone pierogi z kurczakiem, dynią i papryką

Te pierogi stały się kolejnym hitem w naszych skromnych progach!

Nie wiem czy pamiętacie, ale ostatnio wspominałam o małym maratonie pierogowym. Właśnie taką wersję- smażoną- zapodaliśmy sobie trzeciego dnia, jako zwieńczenie zmagań z ciastem pierogowym.

Na pomysł usmażenia pierogów w głębokim tłuszczu wpadł Tomek. Podobną wersję jedliśmy podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu.

I cóż muszę dodać.

Nasza wersja okazała się być rewelacyjna!!!

Składniki:

składniki na ciasto:
  • 600g mąki pszennej+mąka do podsypania stolnicy
  • 400-500ml gorącej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

składniki na farsz:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 400g obranej i wypestkowanej dyni
  • połowa czerwonej papryki
  • 60g sera żółtego
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: odrobina wody
  • litr oleju Kujawskiego

Dynię, kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Kurczaka podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką.

W woku podsmażyć dynię wraz z papryką. Można dolać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać do momentu, aż warzywa lekko zmiękną.

Kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do usmażonej dyni i papryki. Dodać żółty ser pokrojony w drobną kostkę.

Farsz przestudzić. Ewentualnie dosmaczyć.

Składniki na ciasto zagnieść, aż otrzymacie miękką i elastyczną masę. Ma się leciutko kleić do rąk.

Ciasto rozwałkować niezbyt cienko. Wykrawać kółka o średnicy 11cm. Na każde kółko nałożyć farsz i skleić tak, jak tradycyjnego pieroga.

Do garnka wlać pół litra oleju i porządnie go rozgrzać. Kiedy będzie gotowy, wrzucać po 3 sztuki i smażyć pierogi. Pierożki odsączyć na ręczniku papierowym.

W połowie smażenia, zmienić olej (przynajmniej my tak zrobiliśmy).

Pierożki podawać na ciepło.

Na drugi dzień też są spoko, ale już nie chrupkie, tylko miękkie. Odgrzaliśmy je… w mikrofali;p

Z podanej proporcji ciasta wyszły nam 33 pierogi.

Kasia i Tomek

Smażone pierogi z kurczakiem, dynią i papryką 2