Domowe musli

 

domowe musli

Co zrobić jak ma się resztki różnych orzeszków i innych takich fajnych? Domowe musli! Polecam, bo wspaniale oczyszcza szafkę, a przy tym jest mega pyszne i zdrowe! Ja moje pożeram z jogurtem naturalnym lub mlekiem i dużą ilością golden syropu:-)

Do swojego musli możecie dać wszystko to, co wam się nawinie. Ja dodałam takie oto składniki:

  • 200g płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki słonecznika
  • łyżeczka orzechów laskowych
  • łyżka całych migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • laska cynamonu (później okazało się, że w ogóle jej nie czuć…)

Wyżej wymienione składniki uprażyłam na suchej patelni. Po uprażeniu dodałam do nich:

  • 2 łyżki posiekanego suszonego mango
  • 3 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki żurawiny
  • 4 łyżki suszonych jagód goji

Wszystko razem wymieszałam i odstawiłam do przestudzenia. Musli przechowuje się w szklanym pojemniku, a podawać go można z mlekiem lub ulubionym jogurtem. Można go posłodzić miodem lub golden syrupem.

p.s. laski cynamonu nie zjadać:)