Sos pietruszkowy

sos pietruszkowy

Po raz pierwszy spróbowaliśmy podobnego sosu w zielonogórskiej pizzerii Gallo Nero. Sos pietruszkowy okazał się genialnym dodatkiem do pizzy i wspaniałym zamiennikiem keczupu czy też sosu czosnkowego. Dziś na obiad mamy pizzę, więc postanowiliśmy przygotować własną wersję tego aromatycznego sosu.

Składniki:

  • 2 pęczki pietruszki
  • 10 łyżek oliwy extra vergine
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, czarny pieprz
  • szczypta cukru

Natkę pietruszki umieścić w blenderze, skropić sokiem z cytryny, dodać 5 łyżek oliwy i zblendować. Dodać resztę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać. Ewentualnie jeszcze raz doprawić.

Kasia i Tomek