Pizza alla diavola

pizza alla diavola

Najlepsza domowa pizza ever!!!!!!!!!!!!!!!!!

Po prostu.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 200ml ciepłej wody (nie wrzącej)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250g przecieru pomidorowego
  • 190 g mozzarelli (1,5 kulki)
  • kilka plasterków pikantnego salami
  • nitki chili
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Drożdże rozkruszyć i wrzucić do wody. Wsypać cukier oraz oliwę. Mieszać energicznie, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na parę minut w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże zaczną pracować (ok. 15 minut), wlać miksturę do przesianej mąki. Dodać sól. Całość zagnieść. (Dolać sobie trochę ciepłej wody, żeby się lepiej zagniatało- ok. pół szklanki).

Kiedy ciasto będzie już zagniecione, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na kształt koła. Przygotowane ‚kółka’ położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich pokryć niewielką ilością przecieru- tak, żeby ciasto lekko prześwitywało. Brzegów nie smarować. Doprawić czarnym pieprzem oraz nitkami chili.

Piec pojedynczo przez 8 minut. Najpierw jedną, potem drugą, a na końcu… trzecią:-)

Po tym czasie wyjąć na chwilę pizzę, szybko udekorować ją salami oraz mozzarellą. Zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut do rozpuszczenia i lekkiego zarumienienia się sera.

Podawać z sosem pietruszkowym.

Z podanego przepisu wychodzą 3 średniej wielkości pizze.

<Przepis pochodzi z książki CasaMia, o której pisałam tutaj>

Kasia i Tomek