Chrupiąca cebulka
Nigdy wcześniej nie spałaszowaliśmy z Tomkiem tyle cebuli co ostatnio- po 1 główce na łebka. I to w przeciągu kilku minut:-)
Jakiś czas temu byłam na spotkaniu ‚Baby gotują!’ podczas którego Pożeraczka pokazała, jak można fajnie przyrządzić cebulę.
Cebulka podbiła moje serce! Jest słodka, chrupiąca i przede wszystkim pyszna!
Musicie ją koniecznie spróbować!
(A do cebulki idealnie pasuje sos BBQ wg pomysłu Tomasza).
Składniki:
- 2 cebule
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- mąka pszenna (mniej niż szklanka)
- olej słonecznikowy (2-3 szklanki)
Mleko z solą zagotować. Powybierać kożuch (ble).
Cebulkę pokroić w półtalarki i wrzucić do mleka. Potrzymać ją w mleku przez ok. pół godziny.
Olej rozgrzać w garnku.
Cebulkę partiami odsączać z mleka, wrzucać do mąki i porządnie obtoczyć. Na sitku otrzepać z jej nadmiaru.
Smażyć partiami na złoto na gorącym oleju i odsączać na ręczniku papierowym.
Podawać od razu.
Kasia
Też muszę koniecznie zrobić sobie zapasy takiej cebulki, uwielbiam !
Zważając na to, że kocham cebulę w każdej postaci – będę musiała wypróbować. Czy po tym „wymoczeniu” cebula traci swój ostry smak? Mój mężczyzna byłby zachwycony gdyby tak było. Pozdrawiam!
cebulka nabiera słodkiego smaku i …nie smakuje jak cebula:-)