Chrupiąca cebulka

chrupiąca cebulka

Nigdy wcześniej nie spałaszowaliśmy z Tomkiem tyle cebuli co ostatnio- po 1 główce na łebka.  I to w przeciągu kilku minut:-)

Jakiś czas temu byłam na spotkaniu ‚Baby gotują!’ podczas którego Pożeraczka pokazała, jak można fajnie przyrządzić cebulę.

Cebulka podbiła moje serce! Jest słodka, chrupiąca i przede wszystkim pyszna!

Musicie ją koniecznie spróbować!

(A do cebulki idealnie pasuje sos BBQ wg pomysłu Tomasza).

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka pszenna (mniej niż szklanka)
  • olej słonecznikowy (2-3 szklanki)

Mleko z solą zagotować. Powybierać kożuch (ble).

Cebulkę pokroić w półtalarki i wrzucić do mleka. Potrzymać ją w mleku przez ok. pół godziny.

Olej rozgrzać w garnku.

Cebulkę partiami odsączać z mleka, wrzucać do mąki i porządnie obtoczyć. Na sitku otrzepać z jej nadmiaru.

Smażyć partiami na złoto na gorącym oleju i odsączać na ręczniku papierowym.

Podawać od razu.

Kasia