Drożdżowe paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

drożdżowe paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami (2)2

Domyślam się, że też jesteście tak zalatani jak my dzisiaj. Poczuliśmy magię świąt i od wczoraj ostro zapierdzielamy. Podział obowiązków zrobiony i póki nic nie runie, to powinniśmy przeżyć te nadchodzące święta:-))

Oprócz standardowych potraw, będzie też oczywiście kilka eksperymentów. Jednym z nich są paszteciki z kapustą i grzybami, na które przepis znalazłam na stronie Wege Qkiz. Wprowadziliśmy jednak kilka mikro-zmian do przepisu.

Paszteciki wyszły odlotowe! Miękkie i pyszne! Będą wspaniałym dodatkiem do barszczyku!

Zrobiliśmy je jakoś tydzień temu i wszystkie poszły od razu do zamrażalnika.

Siedzą tam teraz takie smutne i marzną… .

Składniki na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 50g suszonych grzybów
  • 600g pieczarek
  • 3 cebule
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, cukier
  • olej

Składniki na ciasto (UWAGA! Musieliśmy dorobić jeszcze połowę ciasta, bo farszu wyszło za dużo):

  • 630g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży (o temp. pokojowej)
  • 200g masła (o temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki mleka (o temp. pokojowej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka (o temp. pokojowej)

Do posmarowania z wierzchu pasztecików:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • mak

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na całą noc, żeby porządnie się namoczyły.

Na drugi dzień grzyby wyjąć z wody i posiekać. Wody nie wylewać!

Do dużego garnka o grubym dnie wrzucić kapustę kiszoną, ziele angielskie, liście laurowe, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dolać ‚zwykłą:-)’ wodę do górnego poziomu kapusty.

Przykryć garnek i gotować na średnim ogniu przez ok. godzinę, do momentu, aż kapusta zmięknie.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, w woku. Gdy się zeszkli, przerzucić ją na talerz.

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można je wcześniej obrać, jeśli ktoś tak woli) i podsmażyć w woku do momentu, aż woda całkowicie z nich wyparuje. Następnie dorzucić do nich cebulkę i minutkę je razem podsmażyć.

Gotową kiszoną kapustę z grzybami odcedzić i odstawić do przestudzenia. Najlepiej na balkon. Kiedy będzie już chłodna, dokładnie i staranie  odcisnąć w garści nadmiar wody, a następnie partiami posiekać.

Kapuchę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.

W międzyczasie przygotować ciasto drożdżowe:

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia, a mleko lekko podgrzać.

Do niewielkiej miseczki wsypać łyżkę mąki, mleko, cukier, rozkruszone drożdże. Składniki wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu na kwadrans. Przykryć miseczkę ściereczką.

Resztę mąki przesiać, dodać do niej wyrośnięte drożdże, masło, roztrzepane jajka i sól. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk i za bardzo nie będzie się kleić. Michę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części i każde z nich rozwałkować dość cienko i podzielić na paski o szerokości 10 cm (robiłam to z linijką w ręku:-). Na środek paska wykładać niewielką ilość farszu. Następnie jeden bok nałożyć na farsz, a drugi posmarować odrobiną rozbełtanego jajka oraz mleka i nałożyć na ten pierwszy. Obydwie części połączyć paluchami, żeby się skleiły. Można sobie dopomóc widelcem. Rulonik odwrócić do góry nogami i pokroić pod kątem na 4cm kawałki.

Paszteciki układać w niewielkiej odległości od siebie na papierze do pieczenia, na blaszce. Każdy kawałek posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać makiem. Kiedy jajko ociupinkę podeschnie, wkładać paszteciki do piekarnika.

Piec przez max 18 minut.

Z podanej porcji farszu i ciasta (pamiętajcie, że dorabialiśmy jeszcze połowę ciasta) wyszło nam ponad 100 pasztecików.

Kasia i Tomek

drożdżowe paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami (1)2

Reklamy