Śledziowa sałatka z orzechami laskowymi

śledziowa sałatka z orzechami (2)

Śledzie uwielbiam już od dawna, dlatego chętnie poznaję jego nowe odsłony. Tym razem przygotowałam śledziową sałatkę z przepisu pani Hanny Szymanderskiej, z książki „Prawdziwa kuchnia polska”. Sałatka przypadła do gustu wielu osobom podczas tegorocznych świąt, wobec czego dopisuję ją do listy ulubionych. Wniosłam drobne zmiany do przepisu i tak oto powstała różowa sałatka, która posmakuje wszystkim śledziożercom!

Składniki:

  • 550g śledzi
  • 2 ziemniaki
  • 3 kiszone ogórki
  • połowa cebuli
  • 1 średni burak
  • 3 łyżki drobno posiekanych lub zblendowanych orzechów laskowych
  • szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżki posiekanej, marynowanej papryki
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Śledzie wymoczyć w wodzie tak, by pozbyć się z nich nadmiaru soli.

Ziemniaki oraz buraka ugotować i odstawić do przestudzenia.

Śledzie, ziemniaki, buraka, cebulę, ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Wymieszać.

Śmietanę połączyć z majonezem i pieprzem. Sos wlać do sałatki i delikatnie wymieszać z resztą składników. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

Odstawić do lodówki, żeby się sałatka przegryzła.

Kasia

śledziowa sałatka z orzechami

Reklamy