Pasta z orzeszków ziemnych

pasta z orzeszków ziemnych

Idąc na Sylwestra do znajomych przytaszczyliśmy ze sobą koszyczek smakowitości. Przygotowałam m.in. pastę z orzeszków ziemnych, która smakowała zupełnie jak czitosy;p. Oryginalnie miało być do niej podane ciemne pieczywo, ale ostatecznie pasta została zeżarta… z chipsami… .

Pomysł na pastę znalazłam w książce „Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy polskich blogerów”, a autorką tego przepisu jest Nieśka z bloga Mówią weki

Składniki:

  • puszka orzeszków ziemnych
  • 10 żółtek ugotowanych na twardo
  • olej (u nas Kujawski)
  • sól, pieprz
  • szczypta słodkiej papryki w proszku

Jeśli macie orzeszki solone, potrzymajcie je chwilę w wodzie, a następnie osuszcie w ściereczce, żeby pozbyć się z nich soli.

Orzeszki zmiksować na gładką papkę w blenderze, dodać sól, pieprz, słodką paprykę oraz żółtka. Dodać 3 łyżki oleju. Zmiksować na gładko. Jeśli chcecie otrzymać ciut rzadszą masę, dodajcie więcej oleju (ja w sumie dodałam 1/3 szklanki). Pasta i tak nie wychodzi jakoś masakrycznie płynna, natomiast da radę spokojnie nakładać ją łyżeczką.

Podawać ją najlepiej z ciemnym pieczywem, chociaż u nas została zjedzona… z chipsami;p

Kasia

Reklamy