Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska

„Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska”- Laura Zavan, wydawnictwo RM

kuchnia włoska. rm 1

kuchnia włoska. rm 2

Lubię kuchnię prostą, szybką i smaczną. Dlatego też jestem wielkim fanem kuchni włoskiej. Kuchnia ta, ma wszystko to, czego potrzebuję, dlatego z wielką chęcią wzięłam pod lupę książkę „Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska”,  którą otrzymałam dzięki uprzejmości wydawnictwa RM.

Bardzo ciekawym pomysłem, który charakteryzuje tę książkę, jest fotograficzna prezentacja kolejnych etapów przygotowywania dania lub deseru. Dzięki temu książka ta może być wspaniałym prezentem dla kogoś, kto dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni. Można przyjrzeć się zarówno wszystkim składnikom jak i krok po kroku zobaczyć, co w danej chwili należy zrobić. Wszystkie produkty są zaprezentowane, więc znacznie łatwiej będzie komuś szukać ich w sklepie:-)

kuchnia włoska. rm 4

kuchnia włoska. rm 5

Pomimo tego, że potrawy są łatwe do zrobienia, każde z nich są na swój sposób ambitne i każdą potrawą można powalić swoich gości na kolana.

Oprócz tradycyjnych przepisów na włoskie dania, takie jak: pesto z bazylii, pizza Margherita, risotto z grzybami czy tiramisu, znajdziemy również bardzo ciekawe pomysły na takie wykwintne dania jak: ravioli z dynią i masłem szałwiowym, miecznik po sycylijsku, sałatka z pomarańczy i fenkułu oraz semifreddo. Prawda, że nazwy brzmią smacznie?

kuchnia włoska. rm 10

Książka jest podzielona na 6 głównych rozdziałów:

  • przekąski do aperitifu
  • warzywa na różne sposoby
  • makarony, risotta i kluski
  • ryby na kilka sposobów
  • mięsa
  • desery

Poszczególne rozdziały rozpoczynają się od krótkiego spisu treści.  Każdy przepis zawiera listę składników, a poszczególne etapy są ponumerowane i przyporządkowane do odpowiednich zdjęć. Zawsze podane jest dla ilu osób jest to danie, ile wynosi czas jego przygotowania oraz pieczenia/smażenia. Ponadto, w wielu przepisach znajdują się dodatkowe informacje, takie jak: rady dotyczące danej potrawy, inne propozycje urozmaicające smak dania oraz różne podpowiedzi autora.

kuchnia włoska. rm 6

kuchnia włoska. rm 7

kuchnia włoska. rm 7

Jedyną rzeczą, do której mogłabym się przyczepić, to tła pod zdjęciami… . A konkretnie ich kolory- są jakieś takie mało ciekawe. Wolałabym raczej, żeby to były odcienie bieli lub szarości. Byłoby wówczas ‚szlachetniej’. No, ale na szczęście jest to jedyny minus jaki widzę w tej książce:-) A jeśli chodzi o same fotografie dań i produktów- te zrobione są bez zarzutów- estetyczne i bardzo smaczne. Wszystkie są zrobione z ‘lotu ptaka’.

Książka jest w miękkiej oprawie i ma 192 stron. Została opublikowana w 2010 roku. Znajduje się w niej 65 ciekawych przepisów, do których dołączone są fotografie. Na stronie wydawnictwa kosztuje  39,90zł i uważam, że jest warta swojej ceny. Autorką książki jest Laura Zavan.

Wg przepisu z książki przygotowałam makaronową sałatkę po sycylijsku.

p.s. 1 Jest to co prawda wpis sponsorowany, ale jak najbardziej rzetelny:-)

p.s.2 A jeśli lubicie kupować książki po promocyjnych cenach, warto zajrzeć na stronę wydawnictwa RM- 10złotych.pl. zapraszam!

kuchnia włoska. rm 9