Jagnięcina i baranina

„Jagnięcina i baranina. Propozycje najsmaczniejszych potraw z ekologicznych mięs, warzyw i ziół”- praca zbiorowa, wydawnictwo rea

jagnięcina i baranina 1

Przyznam się bez bicia, że baraniny nigdy w życiu nie jadłam… . Tak, tak… jestem blogerem kulinarnym, który nie jadł nigdy baranka (tego z czekolady nie liczę:-)… . Recenzując tę książkę skupię się w takim razie wyłącznie na jej merytorycznej i wizualnej stronie, a jak tylko dostanę w swoje łapki kawał porządnego jagniątka, to wtedy wypróbuję jakiś przepis (a mam kilka na oku:)

We wprowadzeniu dowiadujemy się co nieco o samym mięsie, czyli o tym jak jest postrzegane w niektórych krajach oraz skąd się w ogóle wzięło na naszych stołach. Początkowo baranki były cenione wyłącznie za wełnę, aż tu nagle (tj. na początku średniowiecza) okazało się, że zarówno ich mleko jak i mięso są całkiem smaczne. Jednak z powodu długotrwałej obróbki termicznej baranina nie należała do zbyt popularnych mięs. Czas się zmieniły i dzisiaj ludzie doceniają jagnięcinę głównie za jej delikatny smak.

Na kolejnych stronach czytamy o wartościach odżywczych mięsa; o tym w jaki sposób należy baraninę kupować, a następnie przechowywać oraz jakie są jej podstawowe sposoby przyrządzania (czyli gotowanie, smażenie, pieczenie i duszenie). Poszczególne metody są dokładnie i bardzo szczegółowo opisane, więc zanim przystąpimy do przygotowywania mięsa, warto zapoznać się z tym tekstem.

jagnięcina i baranina 3

W krótkim rozdziale „praktyczne porady” zostajemy wręcz zasypani różnego rodzaju radami, np.: przed przystąpieniem do rozbijania mięsa deskę i tłuczek należy zmoczyć zimną wodą, żeby nie wchłaniały soku z mięsa; podczas smażenia nie należy kłaść zbyt blisko siebie kawałków; przed zaserwowaniem pieczonego mięsa warto go poddać flambirowaniu, czyli polać go niewielką ilością koniaku i podpalić; baraninę można podać z galaretką z mięty lub czerwonej porzeczki itp.

Wydaje mi się, że osoby, które kupują mięcho u rzeźnika najczęściej kupują go już pokrojone, ale w przypadku gdybyśmy chcieli zobaczyć jak wygląda rozbiór baraniny, taką informację również znajdziemy w książce.

jagnięcina i baranina 4

Ciekawym pomysłem jest zaprezentowanie w jaki sposób baranek wygląda i które jego części są odpowiednie do konkretnego dania.

jagnięcina i baranina 5

jagnięcina i baranina 6

Na następnych stronach zaczynają się przepisy na: dania główne, przekąski i sałatki, zupy, szaszłyki, marynaty, przystawki i sosy do szaszłyków oraz potrawy mączne z baraniną.

jagnięcina i baranina 8

Do większości przepisów dołączone są małe zdjęcia obrazujące poszczególne etapy przygotowywania dania oraz większa fotografia przedstawiająca efekt końcowy. Zdjęcia są ładne i przyzwoite. Opis wykonania dania jest wypunktowany, instrukcje są jasne i przejrzyste.

jagnięcina i baranina 10

jagnięcina i baranina 9

jagnięcina i baranina 11

Na pierwszy rzut oka książka ta może i nie powala, ale trzeba ją przejrzeć kilka razy i wtedy też zaczyna się ją bardziej doceniać. Tak było przynajmniej w moim przypadku. Spodobało mi się kilka propozycji i przy najbliższej okazji jak kupię odpowiednie mięso, na pewno coś z niego przyrządzę.

Dodam tylko, że książka została wydana w Polsce w 2012 roku i jest pracą zbiorową. Otrzymałam ją od wydawnictwa rea, ale recenzja jest jak najbardziej rzetelna:D

jagnięcina i baranina 2