Zdrowa kuchnia prosto z targu

zdrowa kuchnia prosto z targu (1)

zdrowa kuchnia prosto z targu (2)

W obecnych czasach coraz większą uwagę zwracamy na jakość i świeżość produktów. Jesteśmy bardziej świadomi tego, co w siebie pakujemy. Oglądamy przeróżne zdrowotnościowe programy, czytamy etykietki, chodzimy na targ i częściej odwiedzamy sklepy z ekologiczną żywnością. To bardzo dobry znak, ponieważ tak dużo chemii jest pakowane w to, co jemy, że chociaż małymi kroczkami możemy powoli naprawiać szkody wyrządzone naszym organizmom… .

Jednym ze sposobów unikania chemicznych dodatków jest kupowanie jaj, warzyw i owoców prosto od lokalnych sprzedawców. A gdzie takie osoby możemy spotkać? Na przykład na targowisku. A czym się kierować przy wyborze odpowiednich produktów?- wskazówkami, zawartymi w książce „Zdrowa kuchnia prosto z targu” wydawnictwa Buchmann. (Książka kosztuje 49,90zł, ale udało mi się ją kupić w EMPiKu za połowę ceny. To się nazywa oszczędność!:-)

I skoro o oszczędnościach mowa: Kiedy owoce i warzywa są najlepsze i najtańsze? Kiedy są kupowane w sezonie! Nie dość, że ich cena spada, to są jeszcze wówczas najsmaczniejsze!! Nawet, kiedy poza sezonem uda nam się kupić dany owoc (bo jest np. sprowadzony z innego kraju), to i tak smakuje on zupełnie inaczej, niż ten nasz- swojski.

Idąc na targowisko otwierają się przed nami ogromne możliwości- widząc soczyste truskawki, ma się ochotę zrobić przepyszny Eton mess z bitą śmietaną i bezami, a patrząc na soczyste i jędrne pomidory czym prędzej chce się spałaszować sałatkę caprese. Nie ma nic wspanialszego od chrupiących, świeżych i pachnących darów ziemi.

Wracając do książki.

Jest to kolejna pozycja z ‘moich ulubionych’. Format mniej więcej A4; gruba okładka ze zdjęciem przedstawiającym na starych deskach kolorowe pomidory oraz spaghetti z pesto; prawie 200 stron; masa przepisów (ponad 200) i pięknych fotografii. Musicie ją koniecznie mieć na swojej półce! Książka jest autorstwa dwóch pań- Jodi Liano i Tashy DeSerio. Zdjęcia, autorstwa Maren Caruso, są zrobione na potrzeby książki (Lubię to!)

Spis treści podzielony jest na 2 główne kategorie:

WARZYWA

  • Fasola i groszek
  • Kapusta i warzywa kapustowate
  • Zielone warzywa liściaste
  • Warzywa bulwiaste i korzeniowe
  • Warzywa dyniowate
  • Warzywa łodygowe
  • Cebula i jej krewniacy
  • Owoco-warzywa
  • Pozostałe warzywa

OWOCE

  • Jagody
  • Owoce pestkowe
  • Owoce z drzew i krzewów owocowych
  • Pozostałe owoce

Zaraz po spisie treści, kilka stron jest przeznaczonych na ważne informacje, z którymi należy się zapoznać. Wątek odnośnie ‘o czym warto pamiętać idąc na targowisko’ uważam za bardzo interesujący. Wybierając się na zakupy trzeba eksperymentować z nieznanymi produktami, czyli nie kupować wyłącznie tych owoców czy warzyw, które znamy i korzystamy na co dzień, ale kupować od czasu do czasu te produkty, który np. widzimy po raz pierwszy. Dobrze jest dopytać się sprzedawcę, w jaki sposób przyrządzić dany produkt i z czym go podać. Wtedy nie dość, że poznamy coś nowego, to jeszcze skumplujemy się z sympatycznym rolnikiem:-) Poza tym, warto być elastycznym, tzn. nie trzymać się stricte danego przepisu, tylko w razie niedostępności danego produktu na targu- zamienić go innym. Chodząc po poszczególnych stoiskach, fajnie by było popróbować danych produktów– jeśli oczywiście sprzedawca nie będzie miał nic przeciwko temu. Próbowanie ma na celu wybór idealnego dla siebie składnika. Czwarty i ostatni bardzo ważny punkt: wybierając się na zakupy, zabierz swoją torbę (chyba nie muszę się rozpisywać dlaczego?:-)

zdrowa kuchnia prosto z targu (5)

zdrowa kuchnia prosto z targu (6)

Podrozdziały zaczynają się tradycyjnie od wstępu. I tak na przykład strony poświęcone fasoli i groszkowi podają główne informacje o tejże rodzinie. Dowiadujemy się, jakie są odmiany, gdzie występują, itp. Każdy produkt zaprezentowany w książce jest bardzo dokładnie opisany. Przeczytamy, czym należy się sugerować kupując dany składnik oraz w jaki sposób przygotować go do spożycia. Teksty są łatwe do strawienia, także można poświęcić nim minutkę, żeby dowiedzieć się co nieco o np. dyńce:-)

zdrowa kuchnia prosto z targu (8)

zdrowa kuchnia prosto z targu (7)

zdrowa kuchnia prosto z targu (9)

zdrowa kuchnia prosto z targu (10)

Do wszystkich omówionych produktów dołączone są przepisy. Nie byle jakie przepisy. Pomysłowe i oryginalne. Nudą nie wieje w każdym razie. Przy każdym przepisie jest dodana liczba na ile osób przeznaczone jest danie, składniki są powszechnie dostępne na targu i w sklepie, a instrukcje wykonania potrawy są jasne przejrzyste. W przepisach pojawiło się coś, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Hasło: ‘rozgrzej piekarnik do…’ pojawia się już na początku przepisu, a nie tak jak to zwykle bywa- prawie na końcu… .

zdrowa kuchnia prosto z targu (11)

Do wielu przepisów dołączone są zdjęcia. Żałuję, że nie do wszystkich, ale wtedy książka byłaby dwa razy grubsza i dwa razy droższa… . Fotografie są piękne, klimatyczne, dokładnie takie, jak lubię. Potrawy przedstawione na zdjęciach są ciekawie i prosto wystylizowane.

zdrowa kuchnia prosto z targu (15)

zdrowa kuchnia prosto z targu (16)

zdrowa kuchnia prosto z targu (14)

zdrowa kuchnia prosto z targu (13)

Na samym końcu znajdują się 2 strony poświęcone tzw. przepisom podstawowym (jest to zrobione po to, żeby nie powtarzać się za każdym razem w przepisach). Znajdziemy tu przepis m.in. na: sos azjatycki, kruche ciasto, ciasto na placek oraz na chrupką posypkę. Ponadto zapoznamy się także technikami przygotowania potraw, takich jak: pieczenie papryki, ocieranie skórki z cytrusów, blanszowanie warzyw, pieczenie orzechów oraz obieranie twardych łodyg. Wskazówki te są przydatne szczególnie tym osobom, które dopiero poznają tajniki kucharzenia.

Książka ta jest warzywno-owocowym poradnikiem. Jeśli lubujecie się w tych klimatach, namawiam Was gorąco do zakupienia tej pozycji.

zdrowa kuchnia prosto z targu (17)