SZKOŁA GOTOWANIA W RESTAURACJI ESSENZA- ‚RYBY’

09.12.2012

Tym razem spotkanie odbyło się pod hasłem ‚potrawy z ryb’. Okazało się, że ryby nie są wcale nudnym produktem i można zrobić z nich wspaniałe dania. Ryby jemy stosunkowo rzadko i może czas to w końcu zmienić?:-)

essenza ryby 2

Warsztaty prowadził tak jak ostatnio pan Paweł. Było bardzo sympatycznie i przepysznie, choć muszę przyznać że to były pierwsze warsztaty, z których nie wyszłam przejedzona;p Było więc ‚w sam raz’.

DSC_0132

Mieliśmy przyjemność podglądać fachowca, w jaki sposób filetuje i przyrządza się ryby. (No… to podpatrywanie było ciut utrudnione przez te wszystkie duperele na jego stole, a stojąc i robiąc zdjęcia podczas gdy inni siedzą troszkę nie wypadało…  .

Zjedliśmy bardzo ciekawe dania i chciałabym je kiedyś przyrządzić. No, może dopóki nie mam odpowiedniego noża do filetowania odpuszczę sobie tą czynność i kupię gotowe filety:-) Z resztą nie byłoby problemów:-)

Na początek dostaliśmy wspaniałą przystawkę- gravlax z łososia.

essenza ryby 4

Następnie zjedliśmy suma na pęczaku buraczanym (genialne danie!!)

DSC_0145

Kolejną przystawką był tatar z tuńczyka (nie zdawałam sobie sprawy, że tuńczyk jest taaaaki wielki).

essenza ryby 6

Kolację zakończyliśmy śledziem z salsą z kiszonego ogórka z jadalnym kwiatem storczyka.

essenza ryby 7

essenza ryby 8

/reszta zdjęć na profilu FB/