Serowa pizza

7 rano:

Kasia: co chcesz dzisiaj zjeść na obiad?

Tomek: nie chce mi się teraz myśleć o obiedzie…

Kasia: no weź mi powiedz, bo zaraz po pracy pojadę na zakupy!

Tomek: nic mi nie kupuj…

-Tomek wrócił po pracy do domu:

Tomek: co jemy na obiad?

Kasia: eh…:-)

Składniki na 4 małe pizze:

  • 400g mąki pszennej+ do posypania stolnicy
  • pół łyżeczki soli
  • 12g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200ml letniej wody
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 80 g niebieskiego sera pokrojonego na drobne kawałki
  • 130g startego sera gruyere
  • 12 plastrów mozzarelli
  • 1 pomidor (pokrojony na plasterki)
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do pizzy
  • pieprz

Mąkę wymieszać razem z solą, a w drugiej misce połączyć ze sobą drożdże, cukier i wodę. Rozpuszczone drożdże wlewamy do mąki, dolewamy olej i całość porządnie zagniatamy.

Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Ciasto dzielimy na 4 porcje. Każdą porcję podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Pizze układamy na papierze do pieczenia.

Posypujemy przyprawami, dodajemy kawałki pomidora (wystarczy nawet jeden plasterek na jedną pizzę. Trzeba go wówczas rozkroić na 4 małe kawałki) i sery.

Całość zapiekamy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok. 5 minut.

Kasia