Jogurt naturalny

Nieraz przydają się leniwe dni. Snuję się wtedy z pokoju do pokoju (dobrze, że mamy tylko dwa:), wciągam jakąś romantyczną komedię, drzemię pod kocykiem lub sprzątnę zapomnianą przez wszystkich szufladę…

Nieraz lubię też odpocząć od ambitniejszych przepisów i zrobić szybko coś z niczego. I taki jest ten jogurt. Robi się go raz dwa, a potem czeka się jedynie na efekty… I to jakie!

Składniki:

  • litr mleka 3,2%
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 200 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii

Mleko należy zagrzać z cukrem. Nie za mocno! (Temperatura odpowiednia to taka, kiedy wkładasz palec do garnka na kilka sekund i się nie parzysz).

Następnie należy dodać jogurt i całość elegancko wymieszać. Wlać do słoików i mocno zakręcić. Słoiki zawinąć w koc i odstawić na całą noc.U mnie były w tym ciepełku przez ok. 11 godzin. Po tym czasie słoiki wstawić do lodówki. Przed spożyciem wymieszać.  Podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis pochodzi stąd, a znalazłam go tu.

Kasia