Jogurt naturalny
Nieraz przydają się leniwe dni. Snuję się wtedy z pokoju do pokoju (dobrze, że mamy tylko dwa:), wciągam jakąś romantyczną komedię, drzemię pod kocykiem lub sprzątnę zapomnianą przez wszystkich szufladę…
Nieraz lubię też odpocząć od ambitniejszych przepisów i zrobić szybko coś z niczego. I taki jest ten jogurt. Robi się go raz dwa, a potem czeka się jedynie na efekty… I to jakie!
Składniki:
- litr mleka 3,2%
- 2 łyżki drobnego cukru
- 200 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii
Mleko należy zagrzać z cukrem. Nie za mocno! (Temperatura odpowiednia to taka, kiedy wkładasz palec do garnka na kilka sekund i się nie parzysz).
Następnie należy dodać jogurt i całość elegancko wymieszać. Wlać do słoików i mocno zakręcić. Słoiki zawinąć w koc i odstawić na całą noc.U mnie były w tym ciepełku przez ok. 11 godzin. Po tym czasie słoiki wstawić do lodówki. Przed spożyciem wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis pochodzi stąd, a znalazłam go tu.
Kasia
Uwielbiam te przepisy z serii ‚zrob to sam’!!!
a kultury jogurtowe bezcukrowo tez sie rozmnoza. Naturalnie :)
podoba mi się zdjęcie :)
Super! Zarówno przepis jak i zdjęcie :)
Mam tylko dodatkowe pytanie… Czy cukier musi być dodany?
Pzdr Aniado
właśnie kumpela mi napisała, że ponoć bez cukru też wyjdzie. także… próbuj!:-)
Dzięki! Zrobię na pewno :)
Pzdr Aniado
daj znać, czy smakowało!
domowy jogurt=zachwyt.
A można go zrobić np. z mleka 0%, albo 0,5%, albo w ogóle najlepiej-z mleka sojowego :)?
niestety nie wiem….
Bakterie kwasu mlekowego muszą się czymś odżywiać… stąd dodanie cukru, choć laktoza zawarta w mleku powinna wystarczyć, chyba, że bakterie mają nietolerancję laktozy [żart].
Z góry przepraszam wszystkich mających alergie pokarmowe.
Missimo – mleko 0% lub 0,5% to nie mleko, to woda. A produkty z GMO takie jak mleko sojowe, to też nie jest mleko – to sama chemia.
Pozdrawiam wszystkich normalnie odżywiających się ;)
Ja robiłam kiedyś bez cukru – da się ;) Ale osobiście wolę z cukrem :)
Uwielbiam domowy jogurt do tego jeszcze truskawki albo maliny mmm……….:)
ooo tak…ze świeżymi truskawkami…i zapachniało latem..:-)
wychodzi litr jogurtu?
tak:-)
Pingback: DOMOWY JOGURT « Lepszy Smak
Pingback: Muffinki gruszkowe z orzechami włoskimi «